زن و مرد بعد از ازدواج به عنوان یک خانواده به حساب میآیند و هر یک دارای نقشها و وظایف بخصوصی است. یکی از این وظایف که بر عهده مرد قرار گرفته، پرداخت نفقه است. نفقه برابر با مقدار پولی است که برای زندگی روزمره زوجه مورد نیاز بوده و شامل مواردی اساسی مانند خوراک، پوشاک، مسکن و موارد بهداشتی و درمانی زن است. در قانون، پرداخت نفقه به عنوان یکی از اصلیترین حقوق زن در نظر گرفته شده و اگر مردی آن را پرداخت نکند، مرتکب جرم شده است. در قانون به جرم عدم پرداخت نفقه زوجه به اصطلاح ترک انفاق میگویند.
موضوع نفقه آنقدر مهم است که اگر مرد از پرداخت آن امتناع کند، زن میتواند درخواست طلاق از همسرش را بدهد. پیچیدگیهای پرونده ترک انفاق زیاد است و میتواند برای هرکس متفاوت باشد. از این رو برای اطلاع دقیق از شرایط خود و مسیرهای پیش رو میتوانید از مشاوره حقوقی استفاده کرده و از تمامی جنبههای این موضوع مطلع شوید. البته در شرایط خاصی مرد میتواند از پرداخت نفقه خودداری کند و آن اینکه زن ناشزه باشد و نسبت به مسئولیتهای خود در قبال مرد کوتاهی کند. اما این حالت برای همه صادق نیست و روش اثبات آن نیز بسیار دشوار است.
در دادگاههای ایران موضع دقیق و یکسانی در برخورد با پروندههای عدم پرداخت نفقه زوجه وجود نداشته و از این رو باید دید که مرجع صالح رسیدگی کننده به پرونده شما، چه روشی را برای حل پرونده در نظر خواهد گرفت. در برخی موارد مرد باید اثبات کند که هزینههای زندگی را پرداخت کرده و برای آن دلیل و نشانه بیاورد. در برخی محاکم نیز زن باید نشان دهد که با وجود زندگی مشترک، هیچ هزینهای برای او انجام نشده است. به طور کلی برای اثبات همچین موضوعی اولین راه اقرار است، یعنی خود شخص در مورد این موضوع حقیقت را بگوید.
راه بعدی نشان دادن سند است، یعنی یک مدرکی در مورد خرید یا پرداخت مواردی مرتبط با نفقه موجود باشد. در این خصوص میتوان فیشهای بانکی را مثال زد. شهادت افرادی که در جریان دادگاه و یا زندگی زوجین بودهاند و در خصوص نفقه اطلاعاتی دارند نیز در دادگاه موثق بوده و حتی میتوان طرف مقابل و شاهدین را قسم داد. از دیگر روشهای اثبات میتوان به اماره اشاره کرد. قاضی با علم پیدا کردن به ماجرا و همینطور تحقیقات و استنتاج از مدارک موجود، عدم پرداخت نفقه زوجه را اثبات و رأی خود را صادر میکند.
ندادن نفقه، زندگی زن را با سختی مواجه کرده و برای او چارهای باقی نمیگذارد مگر اینکه از قانون کمک بخواهد. در اولین قدم بهتر است از یک وکیل کاربلد کمک بگیرید تا در مورد جزئیات کار اطلاعات بیشتری به شما دهد و از طرفی از بروز اشتباهات حقوقی شما نیز جلوگیری کند. بعد از آن باید یک اظهارنامه تکمیل کنید و به دست همسر خود برسانید تا به طور رسمی در خصوص موضوع عدم پرداخت نفقه زوجه در جریان حقوقی قرار گیرد و اگر همچنان نسبت به این موضوع بی تفاوت باشد، میتوانید قدم بعدی را بردارید.
در این مرحله به کمک وکیل خود یک دادخواست رسمی تنظیم کرده و به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه میکنید. با ارائه دادخواست و دیگر مدارکی که در زمینه اثبات عدم پرداخت نفقه جمع آوری کردهاید، پروسه قانونی حل پرونده شما آغاز میشود و در ادامه با حضور در جلسات آتی دادگاه، میتوانید از حق خود دفاع کنید. در صورتی که در مورد مراحل شکایت سوالات بیشتری داشتید، میتوانید از مشاوره حقوقی تلفنی استفاده کنید.
وکیل دادگستری خانواده |
نگارش دادخواست نفقه |
مشاوره حقوقی نفقه |
مشاوره حقوقی خانواده |
درباره ما |
ترک انفاق یکی از جرمهای مهم در زمینه خانواده بوده و قانون بسیار روی آن حساس است. از این رو برای حل و فصل این اختلافات، مراجع صالحی را مشخص کرده تا در کمترین زمان به این موارد رسیدگی شود. بعد از طرح شکایت و ارسال دادخواست خود، مرجع صالح کار بررسی و تحقیق روی مدارک را آغاز کرده و در اولین فرصت از دو نفر میخواهد که برای توضیحات بیشتر به آنجا بروند. با توجه به رقم نفقه شما، مرجع صالح رسیدگی کننده به پرونده نیز متفاوت خواهد بود. اگر مقدار نفقه زوجه کمتر از 20 میلیون تومان باشد باید برای شکایت به شورای حل اختلاف مراجعه کنید.
اگر مبلغ نفقه بالای 20 میلیون تومان باشد، باید به دادسرا مراجعه کرده و بعد از بررسیهای بیشتر، پرونده شما به دادگاه خانواده ارجاع داده میشود. با توجه به شرایط بالا، اطلاع از رقم حدودی نفقه بسیار مهم است و میتوانید برای محاسبه فوری نفقه از مؤسسه حقوقی وکیل تلفنی کمک بگیرید. این مرکز در تمام طول شبانه روز پاسخگوی تماسهای شما است و کارشناسان حوزه خانواده آماده پاسخ گویی به تمامی سوالات حقوقی شما هستند.
یکی از مهمترین اهرمهای قانون که باعث میشود مردم از آن پیروی کنند، مجازات مخصوص هر جرم است. افراد با اطلاع از این موضوع که اگر کار اشتباهی انجام دهند، تنبیهی در انتظارشان خواهد بود، از انجام کارهای اشتباه زیادی صرف نظر میکنند. در خصوص موضوع عدم پرداخت نفقه زوجه باید توجه داشت که قانون گذار روی این موضوع تاکید داشته و دادن نفقه را یکی از شروط ادامه زندگی مشترک میداند. با توجه به این موضوع، اگر مردی استطاعت پرداخت نفقه را داشته باشد اما از دادن آن اجتناب کند، دادگاه او را محکوم کرده و او را مجبور میکند تا آن را پرداخت کند.
در صورت عدم قبول حکم، دادگاه اجازه طلاق زن را داده و مرد را مجبور به طلاق زن خود میکند. از طرفی در قانون کیفری برای موضوع عدم پرداخت نفقه زوجه مجازاتی مجزا در نظر گرفته شده و تا شش سال حبس تعزیری نیز خواهد داشت. با توجه به این شرایط، باید دید که وضعیت پرونده شما چگونه است و چه مجازاتی در انتظار مرد خواهد بود. اگر بخواهید اطلاعات دقیقتری در خصوص همچین پروندهای بدست آورید میتوانید به وبسایت مؤسسه حقوقی وکیل تلفنی سر زده و در بخش مشاوره حقوقی انلاین و رایگان از کارشناسان حاضر تمامی سوالات خود را بپرسید.
مجموعه حقوقی وکیل تلفنی با داشتن کادری مجرب و کاربلد در حوزه مسائل خانواده، پاسخگوی نیاز تمام ساکنین کشور بوده و با ارائه خدمات حقوقی غیر حضوری و تلفنی در تمامی ساعات شبانه روز، خدماتی منحصر به فرد ارائه میدهد. میتوانید با شماره تلفنهای 02147625900 و 09212242670 تماس گرفته و از کارشناس مربوطه کمک بگیرید.