بر خلاف باور عموم، شکایت از کارفرما بدون قرارداد کار امکان پذیر است. مادهی 7 قانون کار صراحتا میگوید: "قرارداد کار یک قرارداد کتبی یا شفاهی است که به موجب آن کارگر در ازای دریافت حق السعی انجام وظایفی را در طول دورهی معین برعهده میگیرد." اگرچه قراردادهای مکتوب روند شکایت را تسهیل میبخشند، اما اینطور نیست که قراردادهای شفاهی اعتباری نداشته باشند. از لحاظ قانونی توافقات شفاهی هم به رسمیت شناخته میشوند. منتهی در این قراردادها بار اثبات وجود قرارداد بر عهدهی خواهان دعوی (در اینجا کارگر) است.
چنانچه همکاری خود را با کارفرما به صورت شفاهی آغاز کردهاید اما با وی به مشکل خوردهاید، در ادامه اطلاعات مفیدی دربارهی نحوه شکایت از کارفرما بدون قرارداد کار ارائه خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید. البته در صورت نیاز مبرم به مشاوره در زمینه شکایت از کارفرما، میتوانید از مشاوره حقوقی بهرهمند شوید. خدمات حقوقی وکیل تلفنی به صورت شبانه روزی و در تمامی ایام هفته حتی تعطیلات رسمی ارائه می گردد.
اگرچه قانون صراحتا از توافقات شفاهی برای شروع همکاری صحبت کرده است، اما عدم انعقاد قرارداد کار برای آغاز همکاری یک ریسک بزرگ محسوب میشود. از همین رو توصیهی اغلب وکلا و کارشناسان حقوقی این است که رابطهی کارفرما و کارگر با تنظیم قرارداد مکتوب آغاز شود، چرا که در یک قرارداد کتبی تمام تعهدات طرفین درج شده است. در نتیجه امکان سرپیچی از تعهدات به حداقل میرسد. از طرف دیگر داشتن قرارداد کار به صورت کتبی در زمان بروز اختلافات بسیار ارزشمند است. هرگاه اختلافی میان کارفرما ایجاد شود، بررسی، رسیدگی و داوری جهت حل اختلافات طرفین به سادگی میسر خواهد بود.
با این حال گاهی اوقات کارگران، بنا به دلایلی، تن به قرارداد شفاهی میدهند. بر خلاف باور عموم، قراردادهای شفاهی هم به رسمیت شناخته میشوند. با این وجود اثبات وجود چنین توافقاتی سخت و پیچیده است. برای اثبات وجود قرارداد شفاهی معمولا از روشهای زیر استفاده میشود:
اگر وجود قرارداد شفاهی اثبات شود، شکایت از کارفرما بدون قرارداد کار نیز میسر خواهد شد. با این وجود تلاش کارگران باید نخست انعقاد قرارداد مکتوب باشد، اما در هر صورت اگر با کارفرمای خود مشکلی داشته باشید و قراردادی میان شما به امضا نرسیده باشد، باز هم امکان شکایت وجود دارد.
اجازه دهید پیش از بررسی نحوه شکایت از کارفرما بدون قرارداد کار، به نکات حقوقی مهم در زمان تنظیم قرارداد کار بپردازیم. به این منظور پس از مشاوره با وکیل اداره کار باید به شما گوشزد کنیم که در تنظیم قرارداد کار، بر اساس ماده 8 تا 10 قانون کار، باید نکات زیر رعایت شده باشد تا قرارداد به رسمیت شناخته شود. بنابراین پیش از ثبت شکایت از کارفرما از واجد شرایط بودن قرارداد خود اطمینان حاصل نمایید. در غیر این صورت امکان رسیدگی به شکایت وجود نخواهد داشت:
اگر قرارداد کاری، چه مکتوب چه شفاهی، از شرایط بالا برخوردار بود، به رسمیت شناخته خواهد شد. در این صورت امکان شکایت از طرف مقابل فراهم خواهد شد. چنانچه سوالی در ارتباط با نکات حقوقی قراردادهای کار داشته باشید، میتوانید از طریق مشاوره حقوقی انلاین و رایگان آن را با کارشناسان ما در میان بگذارید.
مشاوره دعاوی کارگر و کارفرما |
مشاوره حقوقی اداره کار |
مشاوره حقوقی امور اداری یا دولتی |
درباره ما |
در این قسمت به اصل مطلب یعنی نحوه شکایت از کارفرما بدون قرارداد میپردازیم. در حال حاضر کارگر میتواند به دو صورت از کارفرمای خود شکایت کند. در روش اول کارگر میبایست با در دست داشتن مدارک مربوطه به اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی مراجعه نماید. روش دوم برای شکایت از کارفرما به صورت اینترنتی است. در ادامه هر دو روش با ذکر جزئیات توضیح داده خواهد شد:
قانون گذار با هدف رسیدگی بهتر به دعاوی مختلف مراجع رسیدگی به هر دعوا را طبقه بندی کرده است. از همین بابت ممکن است این سوال برای افراد ایجاد شود که مرجع صالح برای رسیدگی به شکایت کارگر از کارفرما بدون قرارداد کدام است؟ مرجع صالح همان دادگاهی است که کارفرما و کارگر پس از ثبت شکایت برای رسیدگی پرونده باید به آن مراجعه نمایند. برای دعاوی مرتبط با قانون کار چند مرجع صالح در نظر گرفته شده است که در ادامه به آنها میپردازیم:
اگر مشکلی از بابت قرارداد کار داشته باشید، بهترین روش حل آن مشاوره با وکیل اداره کار است. موسسه حقوقی وکیل تلفنی این فرصت را فراهم کرده تا با بهترین وکلای اداره کار از طریق روشهای مختلف مشورت کنید. در طول مشاوره تمام مشکلات شما به واسطهی دانش کافی وکیل برطرف خواهد شد. با توجه به دغدغههای روزمره به نظر میرسد مشاوره حقوقی تلفنی بهترین روش دریافت مشاوره باشد. جهت دریافت مشاوره حقوقی تلفنی از برترین وکلای ایران با شماره 09212242670 و یا 02147625900 تماس حاصل نمایید.