ازدواج هم مانند کلیه امور حقوقی و قانونی دیگر، شامل برخی قوانین شده که هر دو طرف باید آن را رعایت کنند. در صورتی که هریک از طرفین از انجام وظایف خود دوری کند، میتوان او را مورد پیگیرد قانونی قرار داد. یکی از این موارد که اتفاقا بسیار هم موجب اختلاف در بین زن و شوهر شده، مسئله تمکین است.تمکین به طور کلی به معنای این است که زن باید از ریاست خانواده که همانا مرد بوده اطاعت کند. هر زمان به دلایل مختلفی از این اطاعت دوری کند، مرد اجازه قانونی برای اقدام علیه آن را دارد. برای این منظور چیزی به نام اظهارنامه تمکین به وجود آمده که به کمک آن میتوان عدم تمکین زن را پیگیری و در صورت لزوم از او شکایت کرد. در ادامه به بررسی مزایای اظهارنامه عدم تمکین میپردازیم. برای دریافت مشاوره حقوقی با شماره 02147625900 تماس بگیرید.
تمکین به طور کلی به معنای اطاعت از یک شخص و دادن اختیار بسیاری از امور به دست او است. در قانون مدنی این کلمه به دو قسمت عام و خاص تقسیم بندی میشود که بعد از ازدواج و جاری شدن عقد نکاح، به عنوان وظیفهای برای زن در نظر گرفته میشود.
در تعریف تمکین عام گفته میشود که مرد ریاست خانه را برعهده داشته و زن باید در کلیه امور از او اطاعت کند. بنا براین مساله، ارتباطات زن، محل زندگی، شغل و دیگر حوزهها باید به تایید مرد برسد. البته این مساله در مورد امور مذهبی صدق نمیکند؛ به عنوان مثال اگر مردی، همسر خود را از انجام فرائض دینی بازدارد یا اجازه ندهد واجبات دین را انجام دهد، زن میتواند از این درخواست تخطی کند. در همین زمینه تعریفی به نام تمکین خاص هم وجود داشته که به معنای اطاعت در امور جنسی است. براین اساس، زن موظف است در امور جنسی از همسر خود اطاعت کرده و در هر زمان و مکانی که او بخواهد، این مساله را به جای بیاورد. البته استثنائی هم وجود داشته و آن هم زمانهایی بوده که برقراری رابطه جنسی برای بدن زن ضرر دارد. به صورت مستقیم در خطوط قانون صحبتی از تمکین مردان در این زمینه نشده اما عرف بر این است که مرد نیز نیازهای جنسی همسرش را برآورده کند. در صورتی که در شرف ازدواج هستید و از قوانین آن هنوز آگاهی ندارید پیشنهاد میکنیم تا با یک مشاوره حقوقی تلفنی از کلیه قوانین مرتبط با زوج و زوجه آگاه شوید.
همانطور که در بخش قبلی گفتیم، تمکین یکی از کارهایی بوده که زن موظف به انجام آن است و هرگونه عدم تمکین از مرد میتواند مورد پیگیری قانونی قرار بگیرد. در صورتی که زن از ترس هرگونه آسیب فیزیکی و جانی از همسر خود دوری کند، این موضوع شامل تمکین نمیشود. البته هرگونه تهدید یا آثار خشونت روی بدن زن نیز باید از سوی پزشکی قانونی مورد بررسی و تایید قرار بگیرد. به عنوان مثال ممکن است به دلیل بحث و اختلافاتی که بین زن و شوهر به وجود آمده باشد، زن بدون هیچگونه اطلاعی خانه را ترک کند، میتوان این مورد را از نشانههای عدم تمکین دانست. اگر مردی با وجود پرداخت نفقه و فراهم کردن شرایط یک زندگی خوب، بازهم با مساله عدم تمکین از سوی همسرش مواجه شود میتواند از او به دادگاه شکایت کند. برای اثبات این مسئله هم ابتدا باید یک اظهارنامه تمکین نوشته و آن را برای همسرش ارسال کند. از آن جایی که اظهارنامه تمکین یکی از ابزارهای قانونی بوده، مرد میتواند قبل از اینکه به دادگاه برود با ارسال آن به زن از او درخواست تمکین کند. اگر زن این درخواست را پاسخ دهد، موضوع همینجا بسته خواهد شد اما در صورتی که پاسخ مناسبی داده نشود به یک پرونده قضایی تبدیل میشود. بنابراین یکی از مزیتهای اظهارنامه این بوده که قبل از وارد شدن به روند حقوقی و درگیریهای پرونده قضایی میتوان این مشکل را بین زن و شوهر برطرف کرد.
اظهارنامه تمکین یک درخواست حقوقی و ابزار قانونی محسوب میشود بنابراین باید کاملا صحیح و درست نگارش شود. یکی از موارد مهمی که در نگارش اظهارنامه باید به آن توجه کنید این است که از کلمات مناسب استفاده کرده و هیچگونه توهین یا کلمه زشتی را در آن به کار نبرید. در صورتی که هرگونه اشکال این چنینی داشته باشد، مراجع قانونی اظهارنامه شما را نخواهند پذیرفت. در نگارش اظهارنامه عدم تمکین باید ابتدا خود را معرفی کرده و با ذکر تاریخ و شماره عقدنامه، رسمی بودن عقد نکاح را اثبات کنید. سپس بیان کنید که در چه بازه تاریخی همسر شما خانه را ترک کرده است. علاوه بر این تاریخی برای پاسخ قطعی به نامه تعیین میکنید. در صورتی که تا زمان معین، همسر به خانه بازنگردد میتوان پرداخت نفقه را قطع کرد. در نگارش اظهارنامه تمکین حتما از جملات خوانا استفاده کرده و سعی کنید تا هیچگونه ابهامی در نوشته شما وجود نداشته باشد. به علاوه اینکه باید به طرف مقابل بگویید که در صورت عدم پاسخ، این موضوع را از مراجع قانونی پیگیری خواهید کرد. همچنین نباید به او جرمی را نسبت داده زیرا میتوان شخص شما را تحت پیگرد قرار داد. به طور کلی باید درخواست خود را به صورت روشن بیان کرده، از کلمات و ادبیات صحیح استفاده کنید و حتما برای هر مطلبی که عنوان میکنید، سند و مدرک داشته باشید. برای منظور میتوانید از مشاوره حقوقی انلاین و رایگان بهره مند شوید.
از آن جایی که اظهارنامه یک نامه حقوقی بوده باید تحت نظر مراجع قانونی نیز به آن رسیدگی شود. در صورتی که زوج و زوجه نتوانند مشکل را بین خود حل کنند، مرد باید به سراغ یکی از مراجع صالح قانونی برود. براساس متن قانون دفاتر دادگاهها مرجع مناسبی برای رسیدگی به اظهارنامه معرفی میشوند. با این حال بخشی به دایره اظهارنامه وجود داشته که بسته به حوزه قضایی شما، دسته بندی میشود. اینجا همان مرجع صالحی بوده که باید اظهارنامه عدم تمکین خود را به آن تسلیم کنید. در صورتی که نگارش و شرایط این نامه صحیح باشد توسط یکی از مسئولان این دایره ثبت میشود. در این قسمت تاریخ ثبت بسیار مهم بوده و به شما نامه دیگری به عنوان رسید داده میشود. شما به عنوان زوج بعد از گذشت حدودا یک ماه که این مدت زمان ممکن است تغییر کند، باید دوباره به آنجا مراجعه کنید تا جواب را دریافت کنید. به عنوان زوجه هم در شرایطی میتوانید به اظهارنامه پاسخی ندهید و فقط اظهارات خود را برای ارائه به دادگاه آماده کنید. توصیه میشود در هر صورت از یک وکیل کاربلد استفاده کنید تا اشتباها اقرار به موضوعی نکنید که به ضرر شخص شما تمام شود.
یکی از موارد مهمی که اغلب بخشهای قانونی به آن توجه میشود این است که نگارش و بیان موضوعات باید صحیح باشد. امور حقوقی نیز مانند دیگر امور تخصصی، دارای زبان مخصوصی بوده که باید آن را رعایت کرد. هرگونه عدم رعایت اصول حتی در صورتی که حق با شما باشد میتواند باعث ایجاد مشکل شود. در نگارش اظهارنامه عدم تمکین هم باید این مساله را در نظر داشته باشید. اگر مفهوم جملات شما مبهم و ناخوانا باشد، میتواند رد شود و هیچ پاسخی به آن داده نشود. علاوه بر این باید دقت کنید تا برای صحبتهای خود اثبات داشته و آنها را در این نامه قانونی لحاظ کنید. به همین دلیل شاید یکی از بهترین و مطمئنترین گزینههای پیش روی شما این باشد که قبل از نگارش یک مشاوره حقوقی با یک وکیل داشته باشید.
مشاوره حقوقی خانواده |
نگارش فوری اظهار نامه تمکین |
وکیل تخصصی تمکین |
سیر تا پیاز تله تمکین |
مشاوره حقوقی الزام به تمکین |
نگارش اظهارنامه عاشقانه برای تمکین زن |
درباره ما |