به منظور اعلام جرایم کیفری و برخورد با مجرمان، باید نهادی شکل میگرفت تا شکایات را دریافت کرده و از طرفی به بررسی و حل پروندههای تشکیل شده نیز بپردازد. به دلیل حجم بالای کار، در قانون آیین دادرسی کیفری نهاد جدیدی بجز دادگاه کیفری تشکیل شد تا بخشی از کارهای این حوزه را انجام داده و مسیر را برای بررسیهای بیشتر هموار کند. دادسرا یکی دیگر از مراجع صالح در خصوص پروندههای کیفری است که اول از همه به بررسی شکایات مردم پرداخته و تحقیقات ابتدایی را در زمینه شکایت ارسال شده انجام میدهد.
در همین راستا برای کشف جرم، پیدا کردن و تعقیب متهمان، بررسی مدارک و مستندات، تحقیقات مستقل و بررسی شهادت دیگران باید ابتدا دادخواست خود را به دادسرای کیفری برده و بعد از این بررسیها، پرونده به دادگاه کیفری ارجاع داده خواهد شد. در این مرحله تمامی این اسناد و مدارک یکبار دیگر توسط قاضی بررسی شده و در نهایت برای متهم مجازات مشخصی تعیین میگردد. روال کلی رسیدگی به یک پرونده کیفری به این شکل است، اما اگر میخواهید جزئیات بیشتری را در این خصوص بدانید، حتما از مشاوره حقوقی استفاده کنید.
همانطور که گفته شد، دادسرا وظیفه رسیدگی به پروندههای حقوقی را قبل از رسیدن به دادگاه بر عهده داشته و برای اینکه حجم کار از روی دوش این مرجع صالح برداشته شود، فعالیت خود را آغاز کرده است. دادگاه کیفری با استناد به تحقیقات و فعالیتهای انجام گرفته از سوی دادسرا و همینطور مدارک جمع آوری شده، حکم خود را اعلام میکند. از جمله مهمترین وظایف دادسرا میتوان به کشف جرم اشاره کرد. از آنجا که جرایم کیفری از درجه بسیار بالایی از اهمیت در بین دیگر شکلهای خلاف دارد، با گزارش هرگونه شکایت در این راستا، سریعا یک بازپرس روی پرونده نظارت کرده و با انجام تحقیقات لازم به روش خود، گره پرونده را حل میکند.
با پیدا شدن پاسخ از جانب دادسرا، دادگاه اقدام به صدور حکم کرده و مجازات لازم را تعیین میکند. از دیگر وظایف این نهاد میتوان به تعقیب متهم پس از شناسایی او اشاره کرد. با کشف جرم و یا به دلیل وجود مدارکی روشن، متهمان شناخته شده و دادسرا وظیفه رسیدگی به این افراد را بر عهده میگیرد. پس از تشکیل دادگاه کیفری نیز، وظیفه اجرای احکام با دادسرای کیفری خواهد بود. در کنار تمامی این موارد، رسیدگی به برخی مسائل حسبیه نیز در حوزه اختیارات دادسرا خواهد بود.
با توجه به تعاریفی که قبلتر در خصوص دادسرا ارائه دادیم، میتوان به این نتیجه رسید که دادسرا به ریاست دادستان، اولین نهادی است که به بررسی جرم پرداخته و تمرکز اصلی آن روی کشف جرم و تحقیقات وابسته به آن است. با تحقیقات انجام شده از جانب دادسرا، دیگر نیازی نیست که دادگاه اقدام به بررسیهای میدانی کرده و با مطالعه نتیجه عملکرد دادسرا، میتواند تصمیم درستی در این خصوص اتخاذ کند.
دادسرا با تحقیق در خصوص متهم و نحوه انجام جرم، یک قرار تعیین کرده و به دادگاه ارائه میدهد. دادگاه کیفری با بررسی آن قرار و دیگر مدارک موجود، حکم نهایی را صادر میکند. در واقع دادسرا مجاز به صدور حکم نیست و تنها وظیفه گذاشتن قرار برای متهم را بر عهده دارد. برای اینکه بتوانید تفاوت دادگاه و دادسرا را به درستی درک کرده و متوجه شوید در خصوص پرونده کیفری شما هرکدام چه نقشی دارند، میتوانید از بخش مشاوره حقوقی انلاین و رایگان استفاده کرده و در این خصوص از مشاورین سوالات خود را بپرسید.
یک وکیل خوب کیفری با روال کامل رسیدگی به پرونده آشنا بوده و میداند که چطور باید خود و موکلش را برای هر مرحله آماده کند. اولین مرحله تحقیقات و کشف جرم است و موکل هر وکیلی، چه شاکی باشد و چه متهم، باید در این شرایط وجهه خوبی از خود نشان داده و هیچ فردی به اندازه وکیل کیفری نمیداند که در همچین شرایطی باید چه رفتاری از خود نشان داد. تامین مدارک لازم و همینطور دفاع مناسب در مرحله پس از تحقیقات، از جمله کارها و وظایف اصلی یک وکیل خوب و کاربلد است.
متن اعتراض رای دادگاه |
حق الوکاله وکیل |
مشاوره حقوقی به کاراموزان وکالت |
مشاوره حقوقی کیفری |
درباره ما |
موسسه حقوقی وکیل تلفنی دارای مشاوران و وکلای پایه یک دادگستری باتجربهای است که میتوانند شما را در همان مراحل ابتدایی راهنمایی کرده و در هر زمان که نیاز به مشاوره داشته باشید، در کنار شما اقدام به همفکری کنند. یک وکیل کاربلد همیشه سعی میکند در کنار انجام مسئولیتهای خود، برخی نکات حقوقی لازم را به موکل خود یاد داده تا در آینده به مشکلات مشابه دچار نشود و از طرفی سعی میکند در کمترین زمان ممکن کار پرونده را به اتمام رسانده و بدون ایجاد هزینههای اضافه، حق موکلش را بگیرد.
اولین کاری که باعث میشود کار روی یک پرونده در دادسرا آغاز گردد، رسیدن شکوائیه یک فرد به عنوان شاکی است. در این سند حقوقی دلایل شکایت آن فرد و مدارک لازم گردآوری شده و به صورت دقیق و خلاصه شرح واقعه را توضیح میدهد. با دریافت این دادخواست توسط دادسرا، تحقیقات ابتدایی روی این موضوع آغاز شده و در صورت لزوم به کلانتری اطلاع داده میشود تا به موارد گفته شده در داخل این دادخواست دقت کرده و سعی در کشف جرم کنند. در صورتی که کلانتری اعلام کند که شواهد اولیه این شکایت را تایید میکنند، پرونده به یک دادیار سپرده شده و در صورت لزوم از کارشناسان مربوط به جرم نیز استفاده میشود.
در نهایت طی چند جلسه و با حضور شاکی و متهم، به بررسی مدارک و شواهد پرداخته شده و در نهایت در خصوص این شکایت تصمیمی گرفته خواهد شد. در صورتی که دادسرا فرد را مجرم نداند، پرونده همینجا بسته شده، اما اگر از نظر دادیار متهم پرونده مرتکب جرمی شده باشد، قرار مجرمیت او صادر شده و پرونده و حکم قرار به دادگاه ارسال میشود تا حکم نهایی توسط قاضی صادر گردد. در صورتی که میخواهید در خصوص روند پرونده خود اطاعات بیشتری کسب کنید، مشاوره حقوقی تلفنی راه حلی بسیار ساده و راحت خواهد بود.
از آنجا که شکایات کیفری دارای سختی بیشتری بوده و از طرفی نیازمند مهارت بیشتری نیز هستند، بهتر است که از وکلای توانمند و باتجربه کمک گرفته شده تا بدون ایجاد هیچگونه مشکلی در روند این پرونده، به نتیجه مطلوب خود دست پیدا کنید. موسسه حقوقی وکیل تلفنی به صورت 24 ساعته مشغول پاسخگویی به تماسهای تلفنی شما بوده و در صورت نیاز به هرگونه مشاوره حقوقی میتوانید با شماره تلفنیهای ۰۹۲۱۲۲۴۲۶۷۰ و ۰۲۱۴۷۶۲۵۹۰۰ تماس بگیرید.